Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish
article preview

Legislativa

LEGISLATIVA

Na chov ovcí se vztahuje hlavně Zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon) a Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ale i celá řada prováděcích předpisů. Jejich přehled naleznete na portále eAGRI nebo Zákony pro lidi.

 

Ovce je v souladu s legislativou hodnocená jako hospodářské zvíře. Pojem hobby chov legislativa nezná, a proto se na každého chovatele ovcí vztahují stejné legislativní předpisy. 

Ovce je stádové zvíře, a proto musíte vlastnit alespoň dva kusy ovcí. Není důležité, jestli jsou to dvě samice, dva samci nebo samec a samice. 

Ovce (samice) nemusí být plemenné,  ale pokud chce mít chovatel vlastní jehňata, musíte mít plemenného licencovaného berana. Toto stanovuje víše uvedený „plemenářský zákon“, který zakazuje připouštění beranem, který není licencovaný. Pokud by chovatel připouštěl beranem, který není licencovaný, dopouští se takzvané „černé plemenitby“, která je postihována sankcí podle zákona.

Chovatel musí mít registrované hospodářství a vést stájový registr. Do stájového registru zaznamená všechny události (nákupy, prodeje, porážky, narození a tak dále), a tyto události pak posílá jako hlášení do ústřední evidence. Na podání hlášení jsou lhůty, do kdy je událost nutné nahlásit do ústřední evidence – včasné hlášení.

Ovce musí být řádně označeny registrovanými ušními známkami. I na toto je součástí případné veterinární kontroly.

Svým zvířatům musí zajišťovat řádný – Animal Wellfare. Pod tímto pojmem je zahrnuta řádná péče o ovce. Tedy dostatek pastvy, vody, kvalitního sena. Pak také vyhovující podmínky ustájení, včasnou zdravotní péči a bezpečí zvířat. Jednoduše  zajištění  zvířatům celkové pohody. 

 

 

 

 

Statistiky

Online: 2
Celkem: 183153
Měsíc: 4528
Den: 135